پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۱، شماره ۳۰، صفحات ۱۸۸-۱۹۷

عنوان فارسی تنوع ژنتیکی و روابط بین عملکرد و اجزای عملکرد در نسل‌های جو حاصل از تلاقی بادیا × کویر با استفاده از روش‌های آماری چند متغیره
چکیده فارسی مقاله به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی و تعیین روابط میان عملکرد دانه و برخی صفات مورفو­فیزیولوژیک، تعداد 103 خانواده جو F3  حاصل از تلاقی بادیا و کویر در سال زراعی 93-1394 در مزرعه پژوهشی دانشگاه گنبدکاووس در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که صفات عملکرد دانه و اجزای آن، از تنوع بالایی برخوردار بوده و بین خانواده­ها تفاوت معنی­داری از لحاظ کلیه صفات مورد بررسی به جز طول دانه، طول برگ، قطر پدانکل، تعداد سنبلچه و ارتفاع بوته وجود داشت. صفت عملکرد دانه بیشترین همبستگی (**58/0) مثبت را با صفت وزن سنبله داشت. نتایج تجزیه رگرسیونی گام به گام نشان داد که صفات عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، وزن سنبله و ارتفاع بوته سهم بالا و مؤثری در عملکرد دانه داشتند. بر اساس نتایج تجزیه علیت نیز، بیشترین اثرات مستقیم و غیرمستقیم در جهت افزایش عملکرد دانه، به ترتیب به صفات عملکرد بیولوژیک (34/0) و وزن سنبله (15/0) تعلق داشت. بنابراین، این صفات به عنوان مهم‌ترین اجزای مؤثر بر عملکرد دانه شناخته شدند و می‌توان آن­ها را به عنوان معیارهای گزینش برای بهبود عملکرد دانه معرفی نمود. تجزیه خوشه­ای بر اساس صفات اندازه­گیری شده خانواده­های مورد بررسی را به دو گروه تقسیم کرد که بین گروه­ها از نظر بیشتر صفات اختلاف معنی­داری وجود داشت، و گروه اول به عنوان گروه مطلوب برگزیده شد
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تجزیه علیت، تجزیه خوشه‌ای، تنوع ژنتیکی، همبستگی، جو

عنوان انگلیسی Genetic Diversity and Relationship between Yield and Yield Components Morphological in F3 Family of barley crosses Badia×Kavir using Multivarite Analysis Methods
چکیده انگلیسی مقاله In order to study the genetic diversity and the relationship between yield with some morpho-physiological traits, 103 families of F3 barley derived from cross Badia and Kavir were planted in randomized complete block design in three replications at the research field of Gonbad Kavous University, during 2014-2015. Results showed that grain yield and its components, had high genetic variability, and Significant differences were observed among studied taraits except grain length, leaf length, pedancle diameter, number of spikelets and plant hight. grain yield had the highest correlation (0.58**) with Spike weight. The results of step wise regression showed that biological yield, harvest index, spike weight and plant hight had high contributions on grain yield. Based on the results of Path analysis the most direct and indirect effects in increasing grain yield, belong to biological yield (0.34) and spike weight (0.15) respectively, So these traits were identified as the most important components affecting on grain yield and can be used as selection criteria for yield improvement. Cluster analysis based on measured traits studied families divided into two groups that there was significant differences some of the traits in the between of groups, and the first group was chosen as desirable group
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله زینب تقیزاده |
دانشگاه گنبد کاووس

حسین صبوری |
دانشگاه گنبد کاووس

حسین حسینی مقدم |
دانشگاه گنبد کاووس

حسینعلی فلاحی |
مرکز تحقیقات کشاورزی مازندران

مهناز کاتوزی |
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان


نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-97-8&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح نباتات
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات