|
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، جلد ۷، شماره ۲، صفحات ۱۱۳-۱۲۲
|
|
|
عنوان فارسی |
ارزیابی زیستی کیفیت پروتئین یک نمونه غذای خانگی و مقایسه آن با یک نمونه غذای صنعتی کودک و استاندارد کازئین در موشهای صحرایی |
|
چکیده فارسی مقاله |
چکیده زمینه و هدف: ارزیابی کیفیت پروتئین مواد غذایی به دلایل بیولوژیک و اقتصادی از اهمیت ویژهای برخوردار است. در بین روشهای بیولوژیک، قابلیت حقیقی هضم پروتئین True Protein Digestibility (TPD)، قابلیت هضم ظاهری پروتئین Apparent Digestibility (AD)، نسبت خالص پروتئین Net Protein Ratio (NPR)، نسبت کارآیی پروتئین Protein Efficiency Ratio (PER) و نسبت کارآیی غذای مورد استفاده Food Efficiency Ratio (FER) به عنوان روشهای مناسب برای تعیین کیفیت پروتئینها پیشنهاد شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی زیستی کیفیت پروتئین یک نمونه غذای خانگی (ماش و برنج) و مقایسه آن با یک نمونه غذای صنعتی کودک (سرلاک بر پایه گندم) و استاندارد کازئین در موشهای صحرایی انجام گرفت. مواد و روشها: این تحقیق تجربی روی 64 موش صحرایی نر 21 روزه از نژاد ویستار در گروههای 8 تایی تحت 8 رژیم غذایی، شامل: دو رژیم تست (غذای خانگی و سرلاک)، یک رژیم استاندارد (کازئین+ متیونین) و یک رژیم پایه (فاقد پروتئین) برای مطالعه TPD،AD و دو رژیم تست، 1 رژیم استاندارد و 1 رژیم پایه برای مطالعه NPR، PER و FER انجام گرفت. میزان TPD،AD ، NPR، PER و FER، گروههای مورد مطالعه از طریق آنالیز واریانس ANOVA همراه با آزمون توکی (Tukey) مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: شـاخصTPD 48/92، 887 و 1/61/81، AD 3/48/89، 9/8 2/82 و 6/54/76، NPR 4/0 3/4، 9/03/4 و 4/02/4، PER 2/03، 4/05/2 و 6/07/2، FER 3/01/4، 9/09/4 و 2/16/4 به ترتیب بـرای پروتئیـن کـازئین+ متیونین، سرلاک و غذای خانگی بود. نتایج آزمون آماری آنالیز واریانس TPD و AD بین گروهها معنیدار بود (05/0>p) ولی از نظر NPR، PER و FER معنیدار نمیباشد. نتیجهگیری: یافتهها نشان میدهند که کیفیت پروتئینی غذای خانگی تقریباً برابر سرلاک و استاندارد کازئین است. واژههای کلیدی: کیفیت پروتئین، غذای صنعتی، ماش، برنج، کازئین |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
کیفیت پروتئین، غذای صنعتی، ماش، برنج، کازئین |
|
عنوان انگلیسی |
Biological Evaluation of Protein Quality of a Sample of Home Made Food in Compare with a Sample of Commercial Baby Food and Casein Standard in Rats |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
Background and Objectives: Quality evaluation of the food proteins is important due to their biological and economical aspects. Among existing methods, True Protein Digestibility (TPD), Apparent Digestibility (AD), Net Protein Ratio (NPR), Protein Efficiency Ratio (PER) and Food Efficiency Ratio (FER) are suggested for evaluation of proteins quality. The present study was conducted to biologically evaluate protein quality of a sample of home made food (combination of rice and vetch) and to compare with both a sample of commercial baby food (cerelac - based on wheat) and casein standard in Rats. Materials and Methods: This experimental study was performed on 64 male Wistar rats, aged 21days under 8 diets in 8 groups including: 2 case diets (home made food and cerelac), 1 diet standard (casein + Methionine) and 1 diet basal (protein free) in order to determine TPD, AD and 2 case diets, 1 diet standard and 1 diet basal in order to determine NPR, PER and FER. Values for TPD, AD, NPR, PER and FER were compared between the groups using ANOVA and Tukey tests. Results: TPD values for standard, cerelac and home made food were 92.8±4, 87±8 and 81.1±6.1, respectively. For standard cerelac and home made food, AD values were 89.8±4.3, 82.2±8.9 and 76.4±5.8, NPR values were 4.3±0.4, 4.3±0.9 and 4.2±0.4. PER values were 3±0.2, 2.5±0.4 and 2.7±0.6 and FER values were 4.1±0.3, 4.9±0.9 and 4.6±1.2, respectively. There was significant difference between the values of TPD and AD. Values of but NPR, PER and FER were not significantly different between groups. Conclusion: The findings showed that protein quality of home made food is nearly same as cerelac and casein. Key words: Protein quality, Commercial food, Vetch, Rice, Casein Funding: This research was funded by Kashan University of Medical Sciences. Conflict of interest: None declared. Ethical approval: The Ethics Committee of Kashan University of Medical Sciences approved the study. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Protein quality, Commercial food, Vetch, Rice, Casein |
|
نویسندگان مقاله |
ذات الله عاصمی | z. . asemi msc, dept. of nutrition, food and drug, university of medical sciences, kashan, iran دانشگاه علوم پزشکی کاشان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کاشان (Kashan university of medical sciences)
محسن تقی زاده | m. taghizade msc, dept. of nutrition, dept. of nutrition and biochemistry, university of medical of sciences, kashan, iran دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کاشان (Kashan university of medical sciences)
|
|
نشانی اینترنتی |
http://journal.rums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-389-112&slc_lang=fa&sid=fa |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
|
نوع مقاله منتشر شده |
1 |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|