مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۱۳۸-۱۴۳

عنوان فارسی بررسی میزان سرب، کرم، نیکل و مس در چای سیاه مصرفی تهران
چکیده فارسی مقاله چکیده زمینه و هدف: آلودگی به فلزات سنگین یکی از مشکلات زیست محیطی و یکی از نگرانی‌های مهم بهداشت مواد غذایی به شمار می‌آید. مصرف چای به عنوان یک آشامیدنی دلپذیر و عادت غذایی در بین ایرانیان رواج دارد. وجود این فلزات در چای می‌تواند یکی از منابع مهم آلودگی در مواد غذایی به شمار آید. هدف از انجام این مطالعه، بررسی میزان سرب، کرم، نیکل و مس در نمونه‌های خشک چای سیاه در بازار تهران بود. مواد و روش‌ها : این مطالعه یک پژوهش مقطعی است که در سال 1388 انجام گرفت. ابتدا یازده نوع چای سیاه پر مصرف از مغازه‌های سطح شهر تهران جمع‌آوری و از هر نوع چای، چهار نمونه تهیه گردید. حجم مشخصی از نمونه‌ها ابتدا توسط روش هضم مرطوب با اسیدنیتریک و اسیدکلریدریک هضم شده و سپس محلول‌های حاصل، از نظر وجود این عناصر مورد آزمایش قرار گرفتند و غلظت فلزات سنگین آن با کمک دستگاه طیف سنج جذب اتمی با شعله تعیین گردید. یافته‌ها: میانگین غلظت سرب، کرم، مس و نیکل در نمونه‌های چای به ترتیب 78/4 ± 97/6، 08/1 ± 75/5، 68/9 ± 85/23 و 9/1 ± 91/2 میلی‌گرم بر کیلوگرم ‌بود، حداکثر غلظت سرب، کرم، مس و نیکل در نمونه‌های چای خشک به ترتیب در چای کیسه‌ای احمد، شیلان، گلابی و دوچکشی وجود داشت. نتیجه‌گیری : میزان سرب و نیکل بیش از مقدار تعیین شده و کرم و مس کمتر از حد مشخص شده توسط وزارت بهداشت ایران در نمونه‌های چای خشک به دست آمد. با افزایش منابع غذایی آلوده به فلزات سنگین و به دلیل خاصیت تجمع‌پذیری این فلزات بر بافت بدن و اثرات سوء آن بر انسان، بهتر است از محصولات پاک‌تر استفاده گردد. واژه‌های کلیدی : فلزات سنگین، چای، جذب اتمی‌، ایران
کلیدواژه‌های فارسی مقاله فلزات سنگین، چای، جذب اتمی‌، ایران

عنوان انگلیسی A Survey on Pb, Cr, Ni and Cu Concentrations in Tehran Consumed Black Tea: A Short Report
چکیده انگلیسی مقاله A Survey on Pb, Cr, Ni and Cu Concentrations in Tehran Consumed Black Tea: A Short Report M. Malakootian [1] , M. Mesreghani [2] , M. Danesh Pazhoo [3] Received: 18/01/10 Sent for Revision: 27/02/10 Received Revised Manuscript: 09/10/10 Accepted: 24/10/10 Background and Objectives : Heavy metal pollution has always been a major type of environmental contamination and a main concern for food health. Tea is the most popular beverage in Iran and the presence of heavy metal in tea has received special attention because of their direct effect on health. The aims of this study were to measure the concentrations of Pb, Cr, Ni and Cu in consumed tea. Materials and Methods : A cross- sectional study was designed for this research. Eleven type of the most widely consumed brands of dry black tea were purchased from local market in Tehran. Certain volumes of four samples of each brand were collected and digested with Nitric acid and Chloridric acid using wet digestion method. The final solution of digestion was used to determine the level of these metals. Heavy metal contents in each sample were determined by atomic absorption spectrometry. Results : The result showed that the mean concentrations of Pb, Cr, Cu and Ni in tea samples were 6.97±4.78, 5.75±1.08, 23.85±9.68, 2.91±1.9 (mg/kg), respectively. The maximum concentrations of Pb, Cr, Cu and Ni in tea samples were recorded for Ahmad tea Bag, S hilan, Golaby and dochakoshi, respectively. Conclusion : The results indicated that Pb and Ni concentrations in the black tea were higher than the permissible limit for the human foods, while for the other heavy metals, the amounts were lower than that. Regarding increasing trend of food sources, contamination with heavy metals and also due to their bioaccumulation in human body and the subsequent health risks, it is recommended to control these products. Key words : Heavy metals, Tea, Atomic absorption, Iran Funding : This research was funded by Kerman University of Medical Sciences. Conflict of interest : None declared. Ethical approval: The Ethics committee of Kerman University of Medical Sciences approved the study. How to cite this article : Malakootian M, Mesreghani M, Danesh Pazhoo M . A Survey on Pb, Cr, Ni and Cu Concentrations in Tehran Consumed Black Tea: A Short Report. J Rafsanjan Univ Med Sci 2011 10(2): 138-43. [Farsi] [1] - Professor, Dep. of Environmental Health Engineering, Kerman University of Medical Sciences , Kerman, Iran Corresponding Author, Tel:( 0341)3205074, Fax :( 0341)3205000 , Email:m.malakootian@yahoo.com [2] - Msc student of Environmental Health Engineering, Kerman University of Medical Sciences , Kerman, Iran [3] - Bs of Practical Chemistry, Faculty, of Dentistry, Kerman University of Medical Sciences , Kerman, Iran
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Heavy metals, Tea, Atomic absorption, Iran

نویسندگان مقاله محمد ملکوتیان | m. malakootian
دانشگاه علوم پزشکی کرمان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کرمان (Kerman university of medical sciences)

مریم مصرقانی | m. mesreghani
دانشگاه علوم پزشکی کرمان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کرمان (Kerman university of medical sciences)

محمد دانش پژو | m danesh pazhoo
دانشگاه علوم پزشکی کرمان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی کرمان (Kerman university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://journal.rums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-784-2&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده health|
نوع مقاله منتشر شده 6
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات