این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
توسعه آبزی پروری، جلد ۱۰، شماره ۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی ارزیابی کیفیت اسپرم ماهیان سفید(Rutilus frisii ) و آزاد دریای خزر(Salmon trutta caspius) قبل و بعد از انجماد
چکیده فارسی مقاله در خارج از فصل تکثیر، تهیه و دستیابی به سلولهای جنسی ماهیان امری غیر ممکن است لذا جهت آسانتر نمودن تحقیقات و نیز بهبود مدیریت تکثیر ماهیان، اقداماتی در جهت نگهداری این سلولها در بهترین کیفیت جهت افزایش زمینه فعالیتهای تحقیقاتی و مدیریت تکثیر صورت گرفته است که مهمترین آن حفاظت انجمادی است. در این بررسی 11مولد نر ماهی آزاد دریای خزربا متوسط طول 3/5 ± 8/37 سانتیمتر و وزن 7/24 ± 3/523 گرم و 23 مولد نر ماهی سفید با متوسط طول 1/7 ± 1/36 سانتیمتر و وزن 6/21 ± 3/631 گرم با رسیدگی جنسی مناسب مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از تهیه نمونه اسپرم، فاکتورهایی چون درصد تحرک، مدت تحرک، تراکم، اسمولالیته و pH اندازه­گیری شد. پس از این مرحله نمونه های اسپرم ماهیان آزاد دریای خزر به نسبت 1 : 3 با محلول رقیق کننده حاوی ترکیبات 3/0 مول گلوکز،10% متانول و 10% زرده تخم مرغ رقیق شده و با روش دستی منجمد گردید. اسپرم ماهیان سفید دریای خزر نیز به نسبت 1 : 3 با دو محلول رقیق کننده شامل ترکیبات350 میلی مول گلوکز، 30 میلی­مول تریس، پلی اتیلن گلی­کول 4% و350 میلی­مول گلوکز، 30 میلی­مول تریس و 2% گلیسرول رقیق و با دستگاه Planner Kryo به روش اتوماتیک منجمد شد. تمامی نمونه ها طی مدت آزمایش در ازت مایع نگهداری شدند. سپس 1 تا 3 ماه بعد از اولین تاریخ انجماد، نمونه ها از انجماد خارج شده، کیفیت آنها با اندازه گیری مدت و درصد تحرک مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد درصد تحرک در نمونه های اسپرم ماهی آزاد یک و سه ماه بعد از انجماد نسبت به اسپرم تازه بطور معنی­داری کاهش یافته است. لیکن مدت تحرک علی رغم کاهش عددی در نمونه منجمد شده تفاوت معنی­داری را با نمونه تازه نشان نداد. نتایج در ماهیان سفید نشان داد که درصد تحرک و مدت زمان تحرک در نمونه های اسپرم یک و سه ماه بعد از انجماد نسبت به اسپرم تازه بطور معنی­داری کمتر شده است. همچنین درصد تحرک و مدت زمان تحرک نمونه­های اسپرم بعد از سه ماه انجماد بطور معنی داری کمتر از نمونه هایی بود که تنها یک ماه در شرایط انجماد نگهداری شده بودند. در ارزیابی ماندگاری اسپرم ماهی سفید از دو ماده محافظ سرما شامل گلیسرول با غلظت 2% و اتیلن گلی کول با غلظت 4% استفاده شد. نتایج نشان داد که نمونه اسپرمهایی که به آنها اتیلن گلی کول اضافه شده بود بعد از خارج شدن از انجماد همگی مرده بودند و تحرکی در این اسپرمها مشاهده نشد. این در حالی بود که در نمونه های حاوی گلیسرول ماندگاری اسپرم کاملا حفظ شده بود. با توجه به نتایج، به نظر می­رسد تفاوتهای گونه­ای امری بسیار مهم است که در روند فرآیند انجماد اسپرم مد نظر قرار گیرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of Capian kutum(Rutilus frisii) and Caspian salmon (Salmon trutta caspius) sperm quality before and after of cryopreservation
چکیده انگلیسی مقاله In out of the propagation time, the sex cells preparation is so difficult. Thus, the cryopreservation is helped to better investigations and propagation program management quality. In this study, 11 male of Caspian trout (Salmo truta caspius) (with mean length and weight 37/8 ± 5/3 cm and 523/3 ± 24/7 respectively) and 23 male of Caspian kutum (Rutilus frisii kutum) (with mean length and weight 36/1 ± 7/1 cm and 631/3 ± 21/6 g respectively) were evaluated. All the fish were good at the initial examination of sexual maturity. After sperm sampling, their quality were tested. In this step, the parameters such as motility, duration of mobility, density, pH and osmolality were measured. After this stage, the sperm samples of Caspian trout in the ratio 1: 3 were diluted with the aqueous solution containing compounds (0.3M Glucose, 10% Methanol, 10% egg yolk) and the freezing process was done manually and the sperm was frozen in liquid nitrogen. The sperm samples of Caspian kutums were diluted (ratio of 1: 3) with two soluble diluent containing compounds (350 mM glucose, 30 mM Tris and 4% Polyethylene glycol) and (350 mM glucose, 30 mM Tris and 2% Glycerol) and were frozen automatically by Planner Kryo instrument and placed in liquid nitrogen. The sperm samples were thawed 1 to 3 months after the date of the first freezing and their quality were assessed by measuring percent and timing motility. The results showed significant differences between fresh and frozen/thawed sperm of the Caspian trout regarding motility percent. There were not found a significant difference in duration of mobility between fresh and frozen/thawed sperm Caspian trout. The results showed a significantly decrease of the motility percent and mobility duration of Caspian kutum frozen/thawed sperm compared with fresh sperm. The results showed that the sample of Caspian kutum sperm that were diluted by ethylene glycol after thawing and were immotile of them. However, the samples were diluted by glycerol, after thawing, were alive and motile. According to the results, it seems very important species differences that must be fully considered in the process of freezing sperm.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمد بینایی | mohamad binaii


رضا پور غلام | reza pourgholam


شهروز برادران نویری | shahroz baradaran novairi


مریم قیاسی | maryam ghiasi


محمود بهمنی | mahmod bahmani


محمود قانعی تهرانی | mahmod ghaneii tehrani



نشانی اینترنتی http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-272-2&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله دریافت فایل مقاله
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات