این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 12 آبان 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۲، شماره ۷۰، صفحات ۵۹-۷۲
عنوان فارسی
بررسی مولفههای رشد، عملکرد و ترکیبات اسید چرب دو واریته گیاه فراسودمند چیا (Salvia hispanica L.) در زمانهای مختلف کاشت
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: چیا (Salvia hispanica) گیاهی علفی و یکساله از خانواده نعناعیان است. دانههای چیا منبع غنی اسیدهای چرب امگا 3 (α_ لینولنیک اسید)، پروتئین، فیبرهای محلول و نامحلول، ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای طبیعی میباشند. هدف: تعیین الگوی رشد و نمو و عملکرد بذر و کیفیت روغن دانه دو واریته چیا تحت تأثیر زمانهای مختلف کشت. روش بررسی: به منظور بررسی امکان تولید چیا در ایران، آزمایشی مزرعهای در مرکز تحقیقات صفیآباد دزفول به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل دو واریته سیاه و سفید چیا و چهار زمان مختلف کشت (از نیمه آبان تا نیمه دی ماه) بودند. نتایج: صفات رویشی و زایشی هر دو واریته چیا به طور معنیداری تحت تأثیر زمانهای کشت قرار گرفتند. بهترین عملکرد دانه هر دو واریته چیا در زمان کشت اول (15 آبان ماه) به دست آمد. واریته سیاه عملکرد بهتری به لحاظ تولید دانه (76/68 گرم در مترمربع) و درصد روغن (6/36 درصد) نسبت به واریته سفید داشت. آلفالینولنیک اسید در هر دو واریته سیاه و سفید چیا به ترتیب در حدود 54 و 61 درصد بود. نتیجهگیری: هر دو واریته چیا در شرایط اقلیمی دزفول سازگاری مناسبی نشان دادند و با کشت در آبانماه با دریافت روزهای کوتاه کافی، بذر تولید نمودند. از آنجایی که درصد و کیفیت مطلوب روغن در هر دو واریته چیا مشاهده شد، با بهینهسازی سایر عوامل تولید میتوان به عملکرد اقتصادی مطلوب دست یافت.
کلیدواژههای فارسی مقاله
چیا، آلفا لینولنیک اسید، روغن، زمان کشت، عملکرد، گلدهی، واریته
عنوان انگلیسی
Evaluation of Growth, Yield Characteristics and Oil Components of Two Chia (Salvia hispanica L.) Varieties in Different Planting Dates
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Chia (Salvia hispanica L.) is an herbaceous annual plant of the Lamiaceae family. Chia seeds are rich source of omega-3 fatty acids (a-linoleic acid), proteins, soluble and insoluble fibers, vitamins, minerals and natural antioxidants. Objective: Study of growth, development, yield and oil quality of white and black Chia seeds in different planting dates. Methods: In order to study the possibility of Chia production in Iran, a factorial field trial was carried out based on a completely randomized block design with four replications, at Safiabad Agriculture Research Center (Dezful). Treatments included two different varieties of Chia (black and white) and six planting dates. Results: Planting date altered vegetative and reproductive characteristics of both Chia varieties. The best yield from both Chia varieties was observed in plants grown from the first planting date (October). Black Chia showed better yield in terms of seed production (76.68 g/m2) and oil content (36.6%) compared to the white variety. α-linolenic acid was the major component of both black (54.0%) and white Chia (61.0%). Conclusion: Both varieties of Chia showed suitable adaptation in the climate of Dezful. By planting on October, Chia plants could receive enough short days and produce seeds. Suitable oil yield and quality was obtained for both Chia varieties. By optimizing of other parameters, economic seed yield will be achievable.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
جواد هادیان | J Hadian
Medicinal Plants and Drug Research Institute, Shahid Beheshti University, G.C., Evin, Tehran, Iran
1- پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
باقر کهزادی | B Kohzadi
Safiabad Agricultural and Natural Resource Research Center, AREEO, Dezful, Iran
2- مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد، دزفول، ایران
مژده اسدی | M Asadi
Medicinal Plants and Drug Research Institute, Shahid Beheshti University, G.C., Evin, Tehran, Iran
1- پژوهشکده گیاهان و مواد اولیه دارویی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
علیرضا شفیعی زرگر | AR Shafie Zargar
Safiabad Agricultural and Natural Resource Research Center, AREEO, Dezful, Iran
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفیآباد، دزفول، ایران
منصور قربانپور | M Ghorbanpour
Department of Medicinal Plants, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak, Iran
3- گروه گیاهان دارویی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
نشانی اینترنتی
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-466-5&slc_lang=other&sid=1
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/88/article-88-1651727.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
other
موضوعات مقاله منتشر شده
کشاورزی (گیاهان دارویی)
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات