تحقیقات تولیدات دامی، جلد ۴، شماره ۴، صفحات ۲۷-۳۶

عنوان فارسی اثر افزودن دی آمونیوم سیترات و اوره به جیره بر عملکرد جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی
چکیده فارسی مقاله این آزمایش جهت بررسی افزودن منابع نیترو‍ژن غیرپروتئینی بر اسید اوریک خون و عملکرد، ویژگی­های لاشه و مقاومت جوجه­های گوشتی به تنش گرمایی انجام شد. از 200 قطعه جوجه ­گوشتی سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه در هر تکرار استفاده شد. جوجه­ها از سن 24 روزگی با جیره­های حاوی 35/0 (U0.35) و 70/0 (U0.7) درصد اوره، 29/1 (A1.29) و 58/2 (A2.58) درصد دی­آمونیوم سیترات و همچنین فاقد اوره و دی­آمونیوم سیترات (شاهد) تغذیه شدند. طی آزمایش، افزایش وزن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل به صورت هفتگی اندازه­گیری شد. تنش گرمایی از 28 روزگی با دمای C˚ 1±35 در سالن اعمال شد. در 27 و 41 روزگی به منظور تعیین غلظت اسید اوریک و مالون­ دی آلدئید سرم، نمونه خون از ورید بال دو پرنده از هر تکرار جمع آوری شد. نتایج نشان داد در 41-36 روزگی، ضریب تبدیل خوراک تیمار A2.58(96/1) کمتر از U0.7(38/2) بود (05/0>P)، هرچند با شاهد (05/2) تفاوت معنی­داری نداشت (05/0P>). در 27 و 41 روزگی، میزان اسید اوریک سرم در تیمار U0.7 (به ترتیب 38/3 و mg/dL 03/6) بیشتر از شاهد بود (05/0>P). در 41 روزگی، غلظت مالون دی­آلدئید سرم تیمارهای U0.7(µmol/L 923/0) و A2.58(µmol/L 06/1) کمتر از شاهد (µmol/L 28/1) بود (05/0>P). این مطالعه نشان داد که با افزودن اوره یا دی آمونیوم سیترات به جیره جوجه­ها می­توان از طریق کاهش پراکسیداسیون لیپیدی خون باعث کاهش اثرات نامطلوب تنش گرمایی شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسید اوریک، اوره، جوجه گوشتی، دی آمونیوم سیترات، عملکرد،

عنوان انگلیسی Effect of adding di-ammonium citrate and urea to the diet on performance of broiler chickens under heat stress
چکیده انگلیسی مقاله This experiment was conducted to investigate effects of blood uric acid on performance and resistance of broilers under heat stress. 200 day old Ross 308 chicks were used in a completely randomized design with 5 treatments, 4 replicates and 10 chicks in each replicate. Chickens were fed from 24 days of age with diets containing 0.35 (U0.35) and 0.70 (U0.70) % of urea and 1.29 (A1.29) and 2.58 (A2.58) % of di-ammonium citrate and without urea or di-ammonium citrate. During the experiment, weight gain, average feed intake and feed conversion were measured weekly. Heat stress was applied with exposing the birds to a 35 ± 1 ˚C temperature from 28 days of age onwards. At 27 and 41 days of age, two birds from each replicate were selected randomly and blood samples were collected from brachial vein to determine the concentration of serum uric acid and malondialdehyde. The results showed that at 36-42 days of experiment, the FCR of A2.58 (1.96) was significantly (P< 0.05) lower than that in U0.7 (2.38), but there was no significant difference with control (2.05) group (P>0.05). The content of serum uric acid of U0.7 at 27 and 41 days (2.38 and 6.03 mg/dL respectively) was significantly higher than the control (P< 0.05). The content of serum malondialdehyde was significantly lower in U0.7 (0.923 μmol/L) and A2.58 (1.06 μmol/L) than control (1.28 μmol/L) group at 41 days of age (P< 0.05). This study showed that the addition of urea or diammonium citrate to broiler diet can improve oxidative stress by increasing the concentration of uric acid.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Uric acid, Urea, Diammonium citrate, Broiler, Performance

نویسندگان مقاله اردشیر محیط |
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)

هادی چزگی |
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)

مازیار محیطی اصلی | mohiti asli
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه گیلان (Guilan university)


نشانی اینترنتی http://ar.guilan.ac.ir/article_1636_dc82341bef93fa40e5e4eadd1979bb39.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات