این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش در پزشکی، جلد ۴۳، شماره ۱، صفحات ۲۸-۳۳

عنوان فارسی ارزیابی تاثیر آموزش تغذیه بیماران دیابتی و اعضای خانواده آن ها بر آگاهی، نگرش و عملکرد بیماران دیابتی در شهرستان نیشابور
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: از آنجا که آموزش رژیم غذایی و تغذیه به عنوان یک عامل کنترل دیابت شناخته شده است، در این تحقیق تأثیر آموزش تغذیه بیماران دیابتی به همراه یکی از اعضای خانواده آ نها بر روی دانش، نگرش و عملکرد این افراد بررسی می شود. روش کار: در این مطالعه تجربی، پس از هماهنگی لازم از بین مراجعان به مرکز بهداشتی -درمانی شماره 7 نیشابور، تعداد 60 نفر افراد دیابتیک ازداخل دفتر ثبت نام مرکزانتخاب شدند و پرسشنامه مربوط به آ گاهی نگرش و عملکرد ) ) KAP توسط محقق برای همه افراد تکمیل شد. سپس به صورت تصادفی به دو گروه مورد و شاهد تقسیم شدند. آموزش به صورت چهره به چهره و آموزش گروهی به مدت دو ماه و هر دو هفته ی کباربرای گروه مداخله و حداقل یکی از اعضای خانواده آن ها انجام شد. پس از پایان دو ماه، پرسشنامه دوباره تکمیل شد. در گروه کنترل هیچ آموزش جدیدی داده نشد. اطلاعات به نرم افزار SPSS 20 وارد شد و در قسمت آمارتوصیفی از فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد استفاده شد و در آمار استنباطی برای تحلیل داده های پژوهش، از آزمو نهای آماری کای دو، تی مستقل، تی زوجی ، رگرسیون لجستیک و آنکوا استفاده شد. نتایج ابتدای مطالعه و در پایان برنامه آموزشی دو ماهه مقایسه شد. یافته ها: آموزش بیماران مبتلا به دیابت به همراه حداقل یک نفر از خانواده، در مقایسه با گروهی که آموزشی دریافت نکرده بودند، بهبود معناداری در دانش، نگرش و عملکرد تغذیه ای آنان داشت( p < 0.001 ). گرچه آموزش بیماران مبتلا به دیابت با حداقل یک نفر در خانواده آن ها منجر به کاهش قابل توجه BMI شد p=0/01( ( و میزان قند خون ناشتا ) 08 / p=0 ( را نیزکاهش داد، ولی این کاهش از نظر آماری معنادار نبود. نتیجه گیری: با وجودی که آموزش بیماران دیابتی در ارتقای دانش، نگرش و عملکرد آنان موثر است، اما آموزش حداقل یک نفر در خانواده آن ها، نقش مهمی در بهبود این ارتقا دارد. از سوی دیگر، بین فقدان دانش در مورد گرو ههای غذایی و خطر ابتلا به دیابت تاثیر دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله دیابت نوع 2، نگرش ، دانش و عملکرد تغذیه ای ، آموزش تغذیه

عنوان انگلیسی Effect of Nutrition Education in Diabetic Patients and Their Families on Knowledge Attitude and Practice of Diabetic Patients in Neyshaboor
چکیده انگلیسی مقاله Background:Since diet and nutrition education is known as a control agent for diabetes, in this research we investigated the effect of nutrition education on diabetic patients together with one of their family members on knowledge attitude and practice of these individuals. Materials and methods: In the current experimental study, 60 diabetic patients were selected from the Registry Office who refered to Neyshaboor Health Center. A questionnaire on Attitude and Practice (KAP) was completed by the researcher for all participants, and then they were randolmy divided into two groups of case and controls. The case and control groups were taught face to face training and group training for two months and once every two weeks for the intervention group and at least one of their family members. At the end of two months, the questionnaire was completed again. No new training was given in the control group. Data were entered into SPSS, v. 20, and descriptive statistics of frequency, percentage, mean, and standard deviation were used. Inferential statistics were used to analyze the data, using Chi-square, independent t-test, paired t-test, logistic regression, and ANCOVA. Next, the results of the beginning of the study and the twomonth training program were compared. Results: Diabetic Patients Training with at least one person in their family had a significant improvement in knowledge, attitude, and nutritional function (001/0>p). Diabetic Patients Training with at least one person in their family led to a significant reduction in their BMI (p = 0.01) and it reduced the fasting blood glucose levels (p = 0.08), but this decrease was not statistically significant. Discussion: Although diabetic patients training has a significant role in promoting their knowledge, attitudes and, practice, Diabetic Patients Training with at least one person in their family plays a more effective role in this improvement. On the other hand, there is a significant relationship between lack of knowledge about food groups and the risk of diabetes, indicating that planned and trained training can be very effective in reducing the risk of developing type 2 diabetes. Key Words: Type 2 Diabetes, Nutritional attitude, Knowledge and Performance, Nutrition Education   materials and methods This study is an experimental study. 60 diabetic patients were selected from the Registry Office between who refers to Neyshaboor Health Center, after coordination they divided into case and control groups in a completely randomized way  Face to face education and group training for 2 months for the case group and at least one of their family members and after the end of two months, the questionnaire was completed again. There was no new training in the control group. Information was entered into the spss software and analyzed. The results of the beginning of the study and at the end of the two month were compared Result: Diabetic Patients Training with at least one person in their family had a significant improvement in knowledge, attitude and nutritional function (001/0>p). Diabetic Patients Training with at least one person in their family led to a significant reduction in their BMI and it reduced the fasting blood glucose levels, but this decrease was not statistically significant. Discussion: Although diabetic patients training have a significant role in promoting their knowledge, attitudes and, practice but Diabetic Patients Training with at least one person in their family, plays a more effective role in this improvement. On the other hand, there is a significant relationship between lack of knowledge about food groups and the risk of diabetes, indicating that planned and trained training can be very effective in reducing the risk of developing type 2 diabetes
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مریم کلاهدوز | maryam kolahdooz
دانشگاه علوم پزشکی نیشابور

نسترن کشاورز محمدی | Nastaran keshavarz mohammadi


محمد حضوری | Mohammad Hozoori
دانشگاه علوم پزشکی قم


نشانی اینترنتی http://pejouhesh.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3446-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/17/article-17-1429560.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم تغذیه - صنایع غذایی
نوع مقاله منتشر شده کاربردی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات