Iranian Journal of Chemistry and Chemical Engineering، جلد ۳۱، شماره ۴، صفحات ۱۳۱-۱۳۶

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Nutritional Requirements of Bacillus thuringiensis During Different Phases of Growth, Sporulation and Germination Evaluated by Plackett-Burman Method
چکیده انگلیسی مقاله The effects of different sources of carbon, nitrogen and some of trace elements on cultivation of Bacillus thuringiensis H14 were studied. Glucose, glycerol, sodium acetate, (NH4)2SO4, corn steep liquor, yeast extract, hydrolyzed casein, Ca2+, Mg2+ and Mn2+ were the main parameters evaluated by Plackett-Burman statistical method. All elements have insignificant effect on germination while spore production was mainly affected by corn steep liquor. Growth was affected by corn steep liquor, MnSO4 and sodium acetate. The following medium has been proposed based on the responses to growth and sporulation of B. thuringiensis H14: glucose, 5 g/L; glycerol, 1 g/L; sodium acetate,0 g/L; (NH4)2SO4, 1 g/L; corn steep liquor, 2 mL/L; yeast extract, 1 g/L; hydrolyzed casein, 1 g/L; CaCl2, 20 mg/L; MgSO4, 50 mg/L; MnSO4 100 mg/L; FeSO4, 0 mg/L.This medium resulted in a maximum spore count.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمد حسین صراف زاده | mohammad hossein
school of chemical engineering, college of engineering, university of tehran, p.o. box 11155-4563 tehran, i.r. iran
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تهران (Tehran university)


نشانی اینترنتی http://www.ijcce.ac.ir/article_5936_534c05ed85b6e8191aea6991d31a7ffc.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات