علوم و فناوری بذر ایران، جلد ۵، شماره ۱، صفحات ۷۵-۹۱

عنوان فارسی بررسی اثر منطقه تولید و وزن بذر بر برخی خصوصیات مرتبط با قابلیت جوانه‌زنی و بنیه گیاهچه بادام زمینی (Arachis hypogaea L.)
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی اثر منطقه تولید و وزن بذر بر برخی خصوصیات مرتبط با قابلیت جوانه زنی بذر و بنیه گیاهچه بذرهای بادام زمینی، تحقیقی در سال­های 1389 تا 1391 در سه مزرعه تولید بذر بادام­ زمینی در شهرستان آستانه اشرفیه و آزمایشگاه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت انجام شد. این تحقیق با استفاده از آزمون­های جوانه­ زنی استاندارد، سرما و پیری تسریع شده اجرا شد. هر یک از آزمون­ها با استفاده از آزمایش فاکتوریل با طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار به مرحله اجرا درآمد. فاکتور اول منطقه تولید بذر در سه سطح [نقره­ ده و امشل و بندر کیاشهر] و فاکتور دوم نیز وزن بذر در سه سطح [سنگین (بذرهای دارای وزن بیشتر از 1 گرم)، متوسط (بذرهای دارای وزن بین 0/8 گرم و 1 گرم) و سبک (بذرهای دارای وزن کمتر از 0/8 گرم)] در نظر گرفته شدند. خصوصیات مورد بررسی عبارت بودند از: درصد جوانه­ زنی نهایی، بنیه گیاهچه، وزن خشک ریشه­ چه، وزن خشک هیپوکوتیل، وزن خشک ساقه­ چه، وزن خشک برگ­های لپه­ ای و وزن خشک گیاهچه. نتایج نشان داد که اثر منطقه بر درصد جوانه­ زنی نهایی، بنیه گیاهچه و وزن خشک ریشه­ چه در کلیه آزمون­ها معنی­ دار بود. وزن­های بذر بادام زمینی نیز اثر معنی­ داری بر وزن خشک ریشه­ چه، وزن خشک هیپوکوتیل، وزن خشک ساقه­ چه، وزن خشک لپه­ ها و وزن خشک گیاهچه در کلیه آزمون­ها داشت. اثر متقابل منطقه در وزن بذر بر بنیه گیاهچه بذرهای بادام زمینی در کلیه آزمون­ها معنی­ دار بود. در آزمون پیری تسریع شده این اثر متقابل بر کلیه صفات مورد ارزیابی به جز وزن خشک لپه­ ها معنی­ دار شد. مقایسه میانگین صفات مورد بررسی نیز نشان داد که بیشترین مقدار پارامترهای بررسی شده در  بذرهای سنگین به دست آمده از منطقه امشل مشاهده شد. بیشترین درصد جوانه­ زنی با میانگین 86/67 درصد در بذر تولید شده در منطقه امشل و بیشترین بنیه گیاهچه نیز در بذرهای سنگین تولید شده در منطقه امشل با میانگین 54/24  (جوانه­ زنی استاندارد) بدست آمد. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بادام زمینی، بنیه گیاهچه، جوانه‌زنی، منطقه تولید، وزن بذر،

عنوان انگلیسی The Effects of Production Region and Seed Weight on Some Characteristics Related with Germinability and Seedling Vigour of Peanut (Arachis hypogaea L)
چکیده انگلیسی مقاله To study the effect of production region and seed weight on some characteristics related with germinability and seedling vigour of peanut seeds, a research was performed in three peanut fields in Astaneh Ashrafieh and agronomy laboratory of Rasht branch Islamic Azad University during 2010 to 2012. This research was carried out using the standard germination test, cold and accelerated aging. For all tests a factorial experiment with a randomized complete block design in 3 replications was used. First factor was seed production region in 3 levels (Noghredeh, Amshal and Bandar-Kiyashahr) and second factor was seed weight in 3 levels [heavy (seeds heavier than 1 g), medium (seeds between 0.8 and 0.1 g) and light (seeds lighter than 0.8 g)]. The studied characteristics were including: final germination percentage, seedling vigour, radicle dry weight, hypocotyl dry weight, plumule dry weight, cotyledons dry weight and seedling dry weight. Results indicated that effect of region on the final germination percentage, seedling vigour and radicle dry weight were significant in all tests. Peanut seed weights also had a significant effect on radicle dry weight, hypocotyl dry weight, plumule dry weight, cotyledons dry weight and seedling dry weight in all tests.  Interaction of the region and seed weight on the seedling vigour of peanut seeds was significant in all tests. In accelerated ageing test, this interaction was significant on all the studied characteristics except for cotyledons dry weight. Mean comparison of studied characteristics also indicated that the greatest amount of studied parameters was observed from heavier seeds of Amshal region. The maximum germination percentage was detected in seeds produced in Amshal region with average of 86.67%. Also, maximum seedling vigour was achieved in heavy seeds produced in Amshal region with an average 54.24 (standard germination).
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سید علی نورحسینی |
دانشجوی دکتری/ دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت؛ باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان

محمد نقی صفرزاده |
عضو هیئت علمی/ دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، گروه زراعت و اصلاح نباتات

سید مصطفی صادقی |
عضو هیئت علمی/دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان، گروه زراعت و اصلاح نباتات


نشانی اینترنتی http://ijsst.areo.ir/article_106705_0373a325e4b6291c9e5ac0591d30814e.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/970/article-970-1068820.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات