علوم و فناوری بذر ایران، جلد ۶، شماره ۲، صفحات ۲۴۱-۲۵۵

عنوان فارسی تأثیر بیوپرایمینگ بذر بر جوانه زنی و رشد گیاهچه ارقام مختلف چغندرقند ( Beta vulgaris L.)
چکیده فارسی مقاله بیوپرایمینگ و کاربرد کودهای زیستی از اهمیت ویژه­ای در افزایش تولید محصول و حاصلخیزی پایدار خاک برخوردار است. استفاده از میکروارگانیسم­های دوستدار محیط زیست در رشد و کیفیت محصولات کشاورزی ثابت شده است. به منظور بررسی امکان استفاده از تکنیک بیوپرایمینگ در بهبود کارایی بذر چغندرقند، توانایی دو سویه باکتری سودوموناس فلورسنس و سودوموناس پوتیدا در بهبود شاخص­های جوانه‌زنی و رشدی ارقام مختلف چغندرقند مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. فاکتور اول شامل استفاده از باکتری در 3 سطح، باکتری سودوموناس فلورسنس، باکتری سودوموناس پوتیدا و بدون باکتری به عنوان شاهد و فاکتور دوم شامل ارقام چغندرقند پارس، تربت و لاین 31782 بود. میزان درصد جوانه‌زنی تحت تأثیر رقم، بیوپرایمینگ و اثر متقابل این دو صفت قرار گرفت، اما صفت سرعت جوانه‌زنی فقط تحت تأثیر تیمار بیوپرایمینگ قرار گرفت. بالاترین درصد جوانه‌زنی مربوط به تیمار باکتری سودوموناس پوتیدا و رقم پارس بود. استفاده از باکتری نسبت به شاهد سرعت جوانه‌زنی را افزایش داد. مقایسات میانگین­ها برای دیگر صفات نشان داد استفاده از باکتری سودوموناس فلورسنس باعث افزایش طول ریشه‌‎چه، اندام­هوایی و گیاهچه شد و ارقام پارس و تربت دارای طول ریشه‌‎چه، ساقه­چه و گیاهچه بیشتری نسبت به لاین 31782 بودند. بیوپرایمینگ بذر با باکتری سودوموناس فلورسنس و سودوموناس پوتیدا باعث بهبود شاخص ویگور I شد، در حالی که شاخص ویگور II فقط تحت تأثیر رقم قرار گرفت. ارقام پارس و تربت دارای صفات جوانه‌زنی و شاخص ویگور I و II بالاتری نسبت به لاین 31782 بودند و واکنش بهتری به تیمارهای مورد استفاده نشان دادند. تیمارهای بیوپرایمینگ نیز در مجموع واکنش ارقام مختلف را نسبت به شاهد تحت تأثیر قرار دادند. در مورد اکثر صفات این دو سویه باکتری یکسان عمل کردند اما باکتری سودوموناس پوتیدا اثر بیشتری بر جوانه‌زنی رقم پارس نشان داد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بیوپرایمینگ، ارقام چغندرقند، جوانه‌زنی بذر، ویگور بذر،

عنوان انگلیسی Effect of bio-priming on germination and growth of Sugar Beet cultivars (Beta vulgaris L.)
چکیده انگلیسی مقاله Bio-priming and application of bio-fertilizer has special importance in crop production and sustainable soil fertility. Growth and quality improvement with environment-friendly microorganism have been proved in crops. In order to evaluation of bio-priming possibility in seed improvement of sugar beet cultivars, effects of two bacteria species including Pseudomonas fluorescens and Pseudomonas putida on seed germination and growth indices were evaluated. Experiment was directed as factorial in randomized complete block design with four replication, there in experimental factors were bacteria species including Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas putida and no bacteria as control for first factor, and beet cultivars including Pars, Torbat and line 31782 as second factor. Germination percentage affected with cultivar, bio-priming and their interaction, but germination rate was only affected by bio-priming. The highest germination percentage and was related to Pseudomonas putida and Pars cultivar. Application of bacteria increased germination rate versus control. Other mean comparison showed that Pseudomonas fluorescens increased root length, shoot length and seedling length and Pars and Torbat cultivars has more root and shoot length rather than Line 31782. Bio-prime with Pseudomonas fluorescens and Pseudomonas putida enhanced Vigor Index I, but Vigor Index II was only affected by cultivar. Pars and Torbat cultivar had higher germination traits and Vigor Index I and II to Line 31782 and showed more reactions to treatments. Generally, Bio-primingtreatments affected sugar beet cultivars versus control. Both bacterial strain act identically but Pseudomonas putida had more effects on cv. Pars.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله فاطمه بهرامیان |
دانش آموخته/ کارشناس ارشد علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

علی عباسی سورکی |
عضو هیئت علمی/ دانشگاه شهر کرد، شهرکرد، ایران.

عبدالحسین جمالی زواره |
عضو هیئت علمی/ دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.

فرزاد شریف زاده |
عضو هیئت علمی/ پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.


نشانی اینترنتی http://ijsst.areo.ir/article_116809_f8c81424d2758fcd2bbcb65f58333262.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/970/article-970-1068777.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات