این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 15 مهر 1404
مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا
، جلد ۱، شماره ۲، صفحات ۲۴-۳۱
عنوان فارسی
تعیین حد مجاز مصرف ماهی از نظر ترکیبات جیوه
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: متیل جیوه اثرات زیان باری بر روی سیستم تولیدمثل، تنفس و عصبی انسان دارد. یکی از راههای عمده در معرض قرارگیری انسان در برابر متیل جیوه، مصرف ماهی و غذاهای دریایی است. این مقاله سعی دارد مطالعاتی را که در طی 6 سال اخیر بر روی سطح جیوه در 21 گونه از ماهیان خلیج فارس، دریای خزر و تالاب انزلی صورت پذیرفته، پوشش دهد و ضمن بیان سطح جیوه، پیشنهاداتی را در مورد تعداد وعدههای مجاز مصرف ماهی در هر ماه به تفکیک گونه ارائه نماید. مواد و روشها: نمونههای ماهی به آزمایشگاه منتقل شده و تا فرا رسیدن زمان کالبد شکافی در فریزر oC 20- نگهداری شدند. سپس بافت عضله آنها جدا و خشک گردید. نمونههای خشک شده به شکل پودر همگن در آمده و میزان غلظت جیوه توسط دستگاه پیشرفته آنالیز جیوه مدل 254 تعیین شد.نتایج: به طور کلی آلودگی جیوه در ماهیان تالاب انزلی بیشتر از ماهیان صید شده از دریای خزر بود. همچنین در بین تمامی ماهیان مورد مطالعه کفشک ماهی صید شده از خلیج فارس با 61/5 میلی گرم بر کیلوگرم بیشترین میزان جیوه را به خود اختصاص میداد که محدودیت شدید مصرف برای خانمهای باردار و گروههای حساس ایجاد میکرد. بحث: با توجه به محاسبات صورت گرفته حدود 50% ماهیان که اکثراً از ماهیان با زنجیره غذایی کوتاه هستند را به راحتی میتوان در طول سال مصرف نمود. اما در مورد کفشک ماهی (Euryglossa orientalis) و کوسه ماهی (Carcharhinus dussumieri) صید شده از خلیج فارس بایستی ملاحظات ویژهای در مصرف لحاظ گردد. از سوی دیگر در مورد میزان مصرف زیاد ماهی در جامعه صیادی بایستی برنامه ریزی دقیقی صورت گیرد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
متیل جیوه، حد مجاز مصرف ماهی، دریای خزر، خلیج فارس
عنوان انگلیسی
Fish consumption limit for mercury compounds
چکیده انگلیسی مقاله
Background and objectives: Methyl mercury can carry out harmful effects on the reproductive, respiratory, and nervous system of human. Moreover, mercury is known as the most toxic heavy metal in nature. Fish and seafood consumption is the major MeHg exposure route for human. The present study tries to cover researches which have been conducted on mercury levels in 21 species of fish from Persian Gulf, Caspian Sea and Anzali Wetland during the past 6 years, and in addition to stating mercury level, it provides recommendations about the restriction of monthly fish consumption for each species separately. Material and methods: Fish samples were transferred to the laboratory and stored in refrigerator under -20oC until they were dissected. Afterwards, the muscle tissues were separated and dried. The dried samples were ground and changed into a homogenous powder and then the mercury concentration rate has been determined by advanced mercury analyzer, model 254. Results: In general, mercury contamination in fishes caught from Anzali Wetland was much more than fishes from Caspian Sea. Also, from among all studied fishes, oriental sole (Euryglossa orientalis), caught from Persian Gulf, allocated the most mercury level to itself with the rate of 5.61ml per kg., therefore, it exercises a severe consumption restriction for pregnant women and vulnerable groups. Conclusion: Based on the calculations, about 50% of fishes, mostly with short food chain, can be easily consumed during the year. However, with regard to Oriental sole (Euryglossa orientalis) and shark (Carcharhinus dussumieri), caught from Persian Gulf, special consideration should be taken in their consumption. On the other hand, careful planning should be made for the high rate of fish consumption among fishing community.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
عباس اسماعیلی ساری | abbas esmaili sari
اسماعیل عبداله زاده | esmail abdollahzadeh
شریف جورابیان شوشتری | sharif joorabian shooshtari
سید محمود قاسمپوری | seyed mahmoud ghasempouri
نشانی اینترنتی
http://journal.fums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-25&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
بهداشت محیط
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات