|
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱۰، شماره ۲۷، صفحات ۰-۰
|
|
|
عنوان فارسی |
ارزیابی واکنش برخی ژنوتیپهای برنج به تنش شوری در مرحله جوانهزنی |
|
چکیده فارسی مقاله |
به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپهای برنج به تنش شوری در مرحله جوانهزنی آزمایشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه بیوتکنولوژی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد که طی آن تعداد 16 ژنوتیپ برنج در چهار سطح شوری (صفر، 40، 80 و 120 میلیمولار) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس تاثیر معنیدار شوری روی صفات مورد مطالعه در بین ژنوتیپهای مختلف را نشان داد. با توجه به نتایج مقایسه میانگین صفات مورد بررسی، با افزایش میزان شوری از سطح شاهد به 40، 80 و 120 میلیمولار، تمامی صفات کاهش معنیداری را نشان دادند. بررسی ضرایب همبستگی ساده بین صفات مورد مطالعه نشان داد که بیشترین همبستگی مثبت و معنیدار مشاهده شده مربوط به صفت سرعت جوانهزنی با درصد جوانهزنی (**89/0) میباشد. نتایج حاصل از تجزیه به مؤلفههای اصلی بر اساس هشت صفت در مرحله جوانهزنی نشان داد که دو مؤلفه توانستند در مجموع 66/77 درصد از تغییرات را توجیه نمایند. تاکید مولفه اول روی طول ریشهچه، وزن تر ریشهچه، وزن خشک ریشهچه، درصد و سرعت جوانهزنی در جهت مثبت بود. تجزیه خوشهای ژنوتیپ های برنج تحت تنش سطوح متفاوت شوری بر اساس صفات مورد بررسی، نشان داد که ژنوتیپهای L113، L21، L59، L33 و شصتک محمدی در گروه سوم تحمل به شوری بیشتری نسبت به شاهد آزمایش (NONA BOKRA) داشتند. با توجه به تجزیه و تحلیلهای انجام شده ژنوتیپهای شصتک محمدی و لاین 21 از لحاظ تحمل به تنش در سطوح مختلف شوری برتر از سایر ژنوتیپها در این آزمایش بودند و میتوانند در برنامههای اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند. |
|
کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
عنوان انگلیسی |
Evaluation of reaction of some rice genotypes to salinity stress at germination stage |
|
چکیده انگلیسی مقاله |
In order to assess the response of rice genotypes to salinity stress at germination stage factorial design experiment with three replications in a completely randomized design in the lab biotechnology Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources was carried out in which 16 genotypes of rice in 4 salinity levels (0, 40, 80 and 120 mM) were studied. Analysis of variance significant effect of salinity on the traits of different genotypes showed. According to the results of mean comparison of traits, by increasing the salinity of control level 40, 80 and 120 mM significantly reduced all characters. Simple correlation coefficients between traits showed a significant positive correlation with the germination speed and percentage of germination (0.89**). The results of principal component analysis based on the eight traits in germination stage showed that the two components were able to justify 77.66% of total changes. The first component was emphasized on root length, fresh weight of root, dry weight of root, germination percentage and germination rate in positive direction. According to the analysis done in terms of tolerance genotypes Shastak Mohammadi and Line 21 in different levels of salinity in this experiment were superior to other genotypes and can be used in continuing its reform program. |
|
کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
نویسندگان مقاله |
فاطمه محمدی | fateme Mohamadi University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
نادعلی باقری | nadali bagheri University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
غفار کیانی | ghafar kiani University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
نادعلی باباییان جلودار | nadali babaeian jelodar University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Sari, Iran دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران
|
|
نشانی اینترنتی |
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-675-1&slc_lang=fa&sid=1 |
فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
کد مقاله (doi) |
|
زبان مقاله منتشر شده |
fa |
موضوعات مقاله منتشر شده |
اصلاح برای تنش های زنده و غیرزنده محیطی |
نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|