چکيده
در نيمه دوم دهه 2010 ميلادی، افزايش شديد قيمت جهانی مواد غذايی منجر به افزايش شمار فقرا در جهان شد. بنابراين در دهه گذشته، قيمت مواد غذايی به موضوعی مهم برای اغلب کشورهای در حال توسعه تبديل شد. بر همين اساس، در مطالعه حاضر چگونگی انتقال قيمت جهانی به قيمت داخلی مواد غذايی منتخب در ايران بررسی شد. به اين منظور، الگوی خودتوضيح برداری مارکوف سوئيچينگ (MS-VAR)، توابع عکسالعمل آنی وابسته به رژيم و دادههای سری زمانی فصلی محصولات برنج، گندم، شکر و روغنهای نباتی بهکار رفتند. نتايج نشان داد الگوی MS-VAR چارچوب مناسبی برای الگوسازی اثر عبور قيمت جهانی اين محصولات فراهم ميکند. با توجه به نتايج، تفاوت قابل توجهی در ميزان عبور قيمت بين رژيمهای دوگانه وجود دارد. مقدار عبور قيمت در رژيم دوم هر محصول در مقايسه با رژيم اول به مراتب بيشتر است؛ به عبارت ديگر، با وقوع بحران جهانی قيمت مواد غذايی، تغيير قابل توجهی در فرايند عبور قيمت رخ داده است. بنابراين، پيشنهاد ميشود که سياستهای مرتبط از قبيل اعمال تعرفه و محدوديت واردات با در نظر گرفتن قيمتهای جهانی و واکنش قيمتهای داخلی اجرا شوند.
طبقهبنديJEL: E31, C22 Q18
جاودان ابراهيم، پيشبهار اسماعيل، حقيقت جعفر، محمدرضايی رسول. اندازهگيری اثر عبور قيمت جهانی به قيمت داخلی مواد غذايی منتخب در ايران. فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد کشاورزی و توسعه. 1396; 25 (100) :147-165