چکيده
با توجه به اهميت مقوله امنيت غذايی و تأثير مستقيم قيمتها در آن، در اين مقاله، به بررسی الگوی مصرفی خانوار، برآورد تقاضای مواد خوراکی و اثر افزايش قيمت بر امنيت غذايی پرداخته شد. برای بررسی آثار تغذيهای افزايش قيمت، کشش کالری، کربوهيدرات و پروتئين دريافتی خانوار به تفکيک محاسبه شد. در اين راستا، تمامی مواد خوراکی مصرفی خانوار روستايی بر اساس آمار هزينه-درآمد آنها به 16 گروه عمده تقسيم شد و با روش سيستم تقاضای تقريباً ايدهآل درجه دو سانسور شده، ضرايب تابع تقاضا برآورد و با استفاده از آن کشش خودقيمتی، متقاطع و مخارجی محاسبه شد. نهايتاً کشش عناصر غذايی (کالری، کربوهيدرات و پروتئين) و درصد تغيير در کالری، کربوهيدرات و پروتئين دريافتی با توجه به رشد قيمت مواد خوراکی طی سالهای 1390 تا 1392 مورد توجه قرار گرفت. يافتههای مطالعه، علاوه بر تعيين رابطههای مختلف مکملی و جانشينی گروههای کالايی، لوکس و يا ضروری بودن هر يک از آنها نشان داد افزايش قيمت در سه سال مذکور تأثير زيادی در کاهش عناصر غذايی دريافتی خانوار دارد. در بين کالاها، افزايش قيمت نان دارای بيشترين تأثير در امنيت غذايی در زمينه دريافت هر سه گروه ماده غذايی است و در بين گروه پروتئينی، مرغ و لبنيات بيشترين تأثير را دارند.
طبقهبندی JEL: D12
قربانيان عفت، بخشوده محمد. بررسی اثر افزايش قيمتها بر امنيت غذايی در جامعه روستايی ايران. فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد کشاورزی و توسعه. 1395; 24 (94) :165-189