روند رو به افزايش ضايعات مواد غذايی يکی از مشکلات جدی در اکثر کشورها به ويژه کشورهای درحال توسعه است. هدف اصلی مطالعه حاضر شناسايی عوامل ايجاد کننده ضايعات مرکبات در استان فارس با استفاده از تحليل عاملی اکتشافی و الگوسازی معادلات ساختاری است. اطلاعات مورد نياز از طريق نمونه گيری تصادفی و تکميل 221 پرسشنامه در بين باغداران استان فارس در سال 1392 جمع آوری شد. بر اساس نتايج تحليل عاملی اکتشافی، متغيرهای تأثير گذار بر ضايعات مرکبات در استان فارس در قالب هفت عامل زير دستهبندی شدند: "زيرساختهای نامناسب"، " آفات و شرايط اقليمی"، " مديريت نامناسب مصرف نهاده های آب و سموم"، " مديريت نامناسب پس از برداشت"، " انبارداری و حمل نامناسب محصول"، " مديريت برداشت و عرضه" و " مديريت نامناسب مصرف نهاده های کود و رقم درختان". بر اساس نتايج تحليل عاملی تأييدی، تمام ضرايب متغيرهای لحاظ شده در الگو دارای ارزش آماری است. نتايج برآورد مدل نهايی تحقيق نشان داد که متغيرهای آفات و شرايط اقليمی، زيرساختهای نامناسب، انبارداری و حمل نامناسب محصول و مديريت نامناسب پس از برداشت متغيرهای تأثير گذار بر ضايعات مرکبات در استان فارساند.
طبقهبندی JEL:C38
پيروز الهام، چراغی داود. شناسايی عوامل ايجاد کننده ضايعات مرکبات در استان فارس با الگوسازی معادلات ساختاری . فصلنامه علمی پژوهشی اقتصاد کشاورزی و توسعه. 1394; 23 (91) :115-133