1- دانشیار دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران 2- استادیار دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران 3- دانش آموخته دکترا دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران ، em.aqaee@gmail.com 4- دانش آموخته دامپزشکی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران
چکیده: (2 مشاهده)
زمینه و هدف: اسانسهای گیاهی مانند اسانس زیره سیاه (Bunium persicum L.)با دارا بودن ویژگیهای ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی میتوانند در افزایش ماندگاری مواد غذایی مؤثر باشند. با توجه به پیامدهای زیستمحیطی بستهبندیهای پلاستیکی، فیلمهای زیستتخریبپذیر مانند کیتوزان در ترکیب با اسانسهای گیاهی برای کنترل عوامل میکروبی و شیمیایی مواد غذایی راهکار مناسبی میباشند. در این مطالعه، اثر ضدمیکروبی و آنتیاکسیدانی اسانس زیره سیاه در ترکیب با پوشش فیلم کیتوزان جهت بستهبندی گوشت مرغ هدف بررسی بود.
مواد و روشها: تهیه فیلمهای کیتوزان با درصدهای مختلف اسانس (0، 1 و 2 درصد) انجام شد. با روش کستینگ و با استفاده از گلیسرول (پلاستیسایزر) و تویین 80 (امولسیفایر) پس از هموژن کردن و قالبگیری، فیلمها تهیه شدند. آزمونهای شیمیایی و میکروبی در روزهای 0، 2، 4، 7 و 10 بر روی فیلههای مرغ بدون فیلم (شاهد) و حاوی فیلمهای مختلف و نگهداری شده در C°4 و آنالیز آماری بهوسیله نرمافزار SPSS انجام یافت.
نتایج: نمونههای مرغ بستهبندیشده با فیلمهای مختلف نسبت به نمونههای کنترل مقادیر پایینتری از عوامل شیمیایی و میکروبی را نشان دادند (05/0(p≤ و بهطورکلی روند مثبت وابسته به دوزی در اثر افزودن اسانس مشاهده شد.
نتیجهگیری: بستهبندی مرغ با فیلم کیتوزان بهویژه با افزودن سطوح مختلف اسانس زیره سیاه میتواند در افزایش عواملمؤثر در فساد شیمیایی و میکروبی آن نقش بازدارندگی داشته باشد.
Kamkar A, Khanjari A, Molaee Aghaee E, Oladi M. Effect of packaging with chitosan film containing Bunium persicum L. essential oil on chemical and microbial properties of chicken fillet. J Fasa Univ Med Sci. 2017; 7 (1) URL: http://journal.fums.ac.ir/article-1-1065-fa.html
کامکار ابوالفضل، خنجری علی، مولایی آقایی ابراهیم، اولادی محبوبه. تأثیر بستهبندی با فیلم کیتوزان حاوی اسانس زیره سیاه بر ویژگیهای شیمیایی و میکروبی فیله مرغ. مجله دانشگاه علوم پزشکی فسا. 1396; 7 (1)